2022-05-25 |
News
İlk Yelken Yarışları
Dünyada ilk yelken kulüpleri 1700’lü yıllarda, Türkiye’de ise 1890’lı yılların sonunda ortaya çıktı. İlk yarış 1660 tarihinde İngiltere'de York Dükü ile Kral II. Charles'in sahip oldukları iki yelkenli tekne arasında yapıldı. 1749 tarihinde Galler prensi tarafından düzenlenen trofe ilk olma özelliğini taşımaktaydı. 1851 yılında yapılan Hundred Guineas kupası yarışlarını ABD takımı birincilikle bitirdi ve bu kupanın adı America's Cup olarak değiştirildi. 1856 tarihinde Wight Adası çevresinde Amerikalılar ile İngilizler arasında her yıl düzenlenen ilk yelken yarışları yapıldı, 1900 yılında ise yelken yarışı olimpiyat oyunlarına kabul edildi.
İstanbul’da yaşayan İngilizler ile başlayan yelken sporu, varlıklı Türk aileleri arasında kısa zamanda benimsendi. O yıllarda İstanbul’da ardı ardına yelken kulüpleri kurulmaya başlandı. Bu kulüplerin düzenlediği geziler ve yarışlar, uzun yıllar durmaksızın devam etti. 1914 yılında Birinci Dünya Savaşı’nın başlaması ile kulüplerin faaliyetlerine son verildi.
Ülkemiz, yelken sporunda uluslararası çapta ilk kez 1921 yılında temsil edildi. O yıl Osmanlı Devleti’nin Stockholm büyükelçisi olan Asım Turgut Bey’in oğlu Demir Turgut, ülkemizi Atter Sea’de temsil etti. Demir Turgut gençler kategorisinde şampiyonluğa ulaştı. Cumhuriyetle birlikte gelişmeye başlayan yelken sporu, 1923 yılında Su Sporları Federasyonunun kurulmasıyla faaliyet programına alındı ve 1930 yılına gelindiğinde ise “one design” teknelerle modern yatçılığa geçildi. Türkiye’de yelken denildiğinde akla gelen ilk isim, elbette Sadun Boro. 2015 yılında aramızdan ayrılan Boro, 1952’de yelkenli ile dünya turu yapan ilk Türk sporcu oldu. 1965’te ise bu kez eşi ve “Kısmet” isimli Türk yapımı yelkenlisiyle dünya turuna çıktı. Sonrasında Kısmet, Sadun Boro tarafından müzeye bağışlandı. 2010 yılında RMK Marine Tersanesi’nde restore edildikten sonra, 4 Ekim 2011 tarihinden itibaren İstanbul Rahmi M. Koç Müzesi’nde sergilenmeye başlandı.